Експеримент політиків щодо Держбюро розслідувань не вдався, - Луценко

Державне бюро розслідувань досі не почало працювати через те, що політики не можуть призначити його голову

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, передає Еспресо.TV.

"З моєї точки зору експеримент по призначенню голови ДБР політиками не вдався", - заявив він.

Генпрокурор вважає, що якщо до 1 січня 2018 року існуючий зараз механізм призначення голови цього новостворюваного відомства, до якого від Генпрокуратури мають перейти слідчі функції, не спрацює, "необхідно вносити зміни до закону і уповноважувати та виписувати інший механізм створення Державного бюро розслідувань".

"Без нього (ДБР - ред.) країна не може бути цивілізованою, а політики вже півтора роки не можуть обрати голову. З моєї точки зору дефект є в системі прийняття рішень. Його законодавці мали би переглянути. Це моя особиста точка зору", - пояснив очільник ГПУ.

Читайте також: У пошуках слідчого №1. Хто очолить українське ФБР

Окрім того, Луценко наголосив, що за умов відсутності ДБР він "не може говорити про скорочення прокурорів і слідчих".

При цьому, доки ДБР не почне свою роботу, вважає генеральний прокурор, скорочувати очолюване ним відомства не можливо.

"Вони просто не можуть бути скорочені, бо ніхто не виконає за них їхню роботу... Тому, шановні колеги, я би дуже просив Вас дозволити генеральному прокурору вирішувати скільки в рамках допущеної Вами чисельності - 15 тис. має бути прокурорів, слідчих, державних службовців, найманих працівників в рамках Вами визначеного бюджету", - додав Луценко.

Навпаки, за умов відсутності ДБР робота прокуратури ускладнюється, додав він.

"За цих обставин я не можу говорити про скорочення штату прокуратури, навпаки його треба збільшувати. Слідчих (кількість - ред.) - зменшувати, а прокурорів - збільшувати", - підсумував генеральний прокурор.