Міністр пояснив, як новий закон захистить бізнес від силовиків

На засіданні уряду затверджено законопроект, який встановить чітку процедуру відносин між бізнесом і правоохоронними та контролюючими органами

Про це у Facebook написав глава МВС Арсен Аваков.

Він нагадав, що на засіданні уряду було затверджено законопроект, який встановить чітку процедуру взаємовідносин між бізнесом і правоохоронними і контролюючими органами.

Мета цього закону - встановити зрозумілу і прозору процедуру отримання ордера і проведення перевірки і слідчих дій відносно суб'єкта підприємницької діяльності.

"За процедурою, що діє зараз, на отримання підпису судді на слідчу дію ( будь то обшук, негласне спостереження або прослуховування) - вимагається... вдумайтеся...10-15 секунд! Чинне законодавство не ставить перед суддею завдання оцінити достатність мотивації і аргументів з боку правоохоронних органів", - пише Аваков.

За його словами, у законі запропонована обов'язкова відео і аудіофіксація засідання суду, в якому слідчий суддя приймає рішення про дозвіл проведення обшуків або інших слідчих дій, а у разі винесення суддею такого рішення без відео і аудіопротоколу це рішення вважається недійсним.

Також у законі є безальтернативна норма про допуск адвоката на будь-якому етапі проведення обшуку або інших слідчих дій; імператив про заборону вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп'ютерів, серверів і мобільних телефонів при проведенні обшуку або інших слідчих дій.

Гарантується обов'язкова аудіо і відеофіксація проведення обшуку або іншої слідчої дії, а докази, отримані в ході таких дій, але не зафіксовані в аудіо і відеопротоколі - вважаються недійсними.

Запропонована заборона на повторне порушення справи по одній і тій же фабулі різними правоохоронними органами при відсутності нових обставин або нової інформації.

Читайте також: 40% діяльності українців заховано в сутінках. Чому тіньова економіка - це не так вже й страшно

Передбачені створення комісії, яка розглядатиме скарги на неправомірне проведення перевірок, обшуків або інших слідчих дій відносно суб'єктів підприємництва; право заявника на отримання підтвердження реєстрації кримінального провадження відносно його підприємства та право заявника оскаржувати бездіяльність слідства.

"Ввести заборону на оприлюднення матеріалів з місця проведення обшуку або інших слідчих дій без дозволу слідчого - ввести за це кримінальну відповідальність. Вважаю, що це положення принципово зробити прямою нормою закону, оскільки зараз проведення слідчих дій - це частенько не лише, а то і не стільки встановлення істини, скільки спосіб тиску на бізнес і інструмент дискредитації з боку недобросовісних конкурентів", - написав міністр.

Повністю погоджений текст законопроекту, який підтримав і представник офісу бізнес-омбудсмена, що був присутнім на засіданні уряду, Кабмін передасть до парламенту впродовж трьох днів.

"Сподіваюся, народні депутати розглянуть його за невідкладною процедурою, і до Нового року наша економіка і український бізнес в цілому отримають додатковий захист", - резюмував Аваков.