Рада змінила механізм призначення голів держадміністрацій

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №7126 про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби

За відповідне рішення проголосували 234 народних депутата, повідомляє Еспресо.TV.

Раніше закон "Про державну службу" передбачав, що голів місцевих державних адміністрацій призначають та звільняють президент та уряд. Тим часом пропозиції щодо кандидатів на ці посади вносить Комісія з питань вищого корпусу державної служби за результатами конкурсного відбору. 

Парламент встановив, що міністр вноситиме пропозиції прем'єр-міністрові стосовно кандидатури на посаду керівника центрального органу виконавчої влади і за пропозицією його керівника - стосовно кандидатур на посади його заступників, якщо інше не передбачено законом.

Рада також змінила процедуру призначення голів місцевих державних адміністрацій, їх заступників, встановивши, що на них не розповсюджується дія закону про держслужбу. Зараз закон передбачає, що ці посади віднесено до посад державної служби категорії "А", а пропозиції щодо кандидатів на посади голів місцевих державних адміністрацій Кабінету міністрів вносить Комісія з питань вищого корпусу державної служби за результатами конкурсного відбору в порядку, визначеному зазначеним законом. Комісія також погоджує звільнення відповідних посадовців та здійснює дисциплінарні провадження щодо відповідної категорії державних службовців.