Керівника детективів НАБУ запідозрили в незаконному збагаченні

Рівень життя та статки керівника Головного підрозділу детективів НАБУ Андрія Калужинського та його родини за останні 2 роки різко зросли. Однако джерела походження їхніх доходів є сумнівними, мова може йти про незаконне збагачення

Про це повідомляє Gazeta.ua.

У 2015 році Андрій Калужинський задекларував 348 тис. гривень доходу та 10 тис. доларів готівки. Його дружина, яка за все життя працювала тільки на посаді головного спеціаліста відділу економічного розвитку та торгівлі Славутської райдержадміністрації Хмельницької області (а фактично перебувала у декретній відпустці), при доході 10 тис. гривень мала 15 тис. доларів готівкових коштів.

У 2016 році у Калужинського з'являється мотоцикл, однак, ким надано право користування – невідомо.

"Знайшов десь працівник НАБУ мотоцикл за 5-7 тисяч доларів і користується на здоров'я", - іронізують журналісти.

Декларація Андрія Калужинського

У 2016 році доходи керівника детективів НАБУ зростають. Одномоментно збільшується й сума готівки в доларах США – 15 тис. А в 2017 році його дружина Тая Калужинська купляє нову автівку.

Дружина одного з керівників НАБУ веде доволі розкішний спосіб життя. Сторінка Таї Калужинської у російській соціальній мережі "ВКонтакте" рясніє світлинами з відпочинку в Америці, Греції, Австрії, Мальті, Чорногорії та інших країнах.

Журналістське розслідування також встановило сумнівне походження прибутків інших членів родини головного детектива НАБУ. Його батько Володимир Григорович Дурнопян – лікар, який, попри скромні за даними податкових органів доходи, спромігся стати власником трьох автомобілів (на всі має право керування його син) і квартири 127 кв. м у столиці. У цій квартирі проживає Андрій Калужинський.

Крім того, Володимир Дурнопян ще 2007 році виступив засновником ТОВ "Антарес-Лтд". Згідно з відомостями державного реєстру, підприємство знаходиться в Обухові, село Таценки, вул. Лісна, буд. 140/1. Однак за місцем реєстрації воно відсутнє. Основна діяльність ТОВ згідно КВЕД – адвокатська. Його керівником є Слюсар Олександр Миколайович, який 03.11.2004 був засуджений до 4 років виправних робіт за вчинення злочину, передбаченого ст. 119 КК України (вбивство через необережність).

Статки батька, який все життя фактично пропрацював лікарем, ставлять під сумнів законність їх походження, наголошують автори розслідування. Журналісти припускають, що Калужинський А.В., намагаючись приховати факт свого незаконного збагачення, зареєстрував своє майно на батька, а з метою пояснення походження коштів, здобутих злочинних шляхом, було створено ТОВ "Антарес-Лтд", засновником якого і виступив Дурнопян В. Г., та за допомогою якого здійснюється легалізація коштів.

Автори розслідування припускають також, що Андрій Дурнопян не випадково змінив прізвище на Калужинський: як правило такі зміни направлені на "замітання" слідів певних вчинків минулого.

Як відомо, Андрій Калужинський також виявився фігурантом скандалу, пов'язаного з його професійною діяльністю. 5 жовтня 2017 року Печерський райсуд Києва зобов'язав Генеральну прокуратуру України порушити кримінальне провадження проти керівника Головного підрозділу детективів НАБУ через фальсифікацію справи проти екс-нардепа Миколи Мартиненка.

Раніше екс-прокурор Дмитро Сус називав Андрія Калужинського довіреною особою директора НАБУ Артема Ситника та розповідав про нібито їхні спільні земельні оборудки в Обухові.