Прохідний бар'єр до Ради можуть знизити до 3%, - Парубій

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявляє, що у процесі остаточного ухвалення Виборчого кодексу може бути змінений прохідний бар'єр у Раду для політичних сил

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "Рада", передає "Укрінформ".

"Правка, наприклад, може стосуватись відсотка (прохідного бар'єра - ред.): чи 4, чи 5, чи 3. Це може бути дискусія, і в цій дискусії Верховна Рада буде приймати кінцеве рішення. Будь-хто з депутатів може дати правку і запропонувати прохідний бар'єр для політичних партій", - зазначив керівник парламенту.

Окрім того, він прогнозує складні дискусії із депутатами-мажоритарниками стосовно необхідності впровадження на парламентських виборах пропорційної системи з відкритими партійними списками.

"Мажоритарники мають свою логіку, логіку того, що вони представляють певний округ і має бути комунікація з округом, і має бути представлення громади безпосередньо у Верховній Раді України. Хоча система відкритих списків теж передбачає, що громади будуть представлені депутатами... Під час дискусії необхідно буде ці моменти дуже професійно і дуже детально пояснити усім народним депутатам", - наголосив Парубій.

Водночас він висловив сподівання, що у процесі дискусії вдасться роз'яснити депутатам переваги пропорційної системи з відкритими списками і переконати їх.