В уряді розповіли, як боротимуться зі зростанням відходів в Україні

До 2030 року в Україні планують запровадили роздільний збір сміття для населення та побудувати 800 нових потужностей із переробки вторинної сировини

Про це під час "Години запитань до уряду" повідомив міністр екології Остап Семерак, розповідаючи про Національну стратегію управління відходами.

За його словами, ця стратегія передбачає три ключові принципи:

- перехід до економіки замкнутого циклу, яка є основою стратегії сталого розвитку;

- розширена відповідальність виробника, яка заохотить бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці;

- впровадження п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами (її пріоритет - запобігання утворенню відходів, а найменше прийнятний варіант - захоронення).

Семерак наголосив, що кожного року на одного українця утворюється приблизно 10 тонн відходів.

"В Україні накопичилось приблизно 36 млрд тонн відходів. Це понад 50 тис. тонн на один квадратний кілометр території країни. Утилізується лише 30% промислових відходів і лише 4% - побутових", - наголосив глава відомства..

Міністр стверджує, що до 2030 року цілком реально досягти запровадження роздільного збору відходів, придатних до переробки, щонайменше у 5 тис. населених пунктах, створення 250 центрів із збирання відходів споживання, створити 800 нових потужностей із переробки вторинної сировини.

Стратегія передбачає зменшення кількості місць видалення твердих побутових відходів - передбачається зменшення загального обсягу із захоронення побутових відходів із 95% до 30%.

За словами міністра, органи місцевого саморядування матимуть організувати пункти збору для використаних товарів.