До наступних виборів Україна може перейти на парламентсько-президентську модель, - Яценюк

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк вважає, що необхідно продовжити дискусію щодо змін до Конституції

Про це він заявив під час з'їзду партії, передає прес-служба.

Яценюк зазначив, що у парламентсько-президентській республіці, якою є Україна, "для того, щоб всі інститути держави функціонували, повинна бути система стримувань і противаг". 

"Зміна закону про Кабінет Міністрів, як і приведення у відповідність до Конституції всіх повноважень Президента, - це те, що може зробити цей парламент", - наголосив він. 

Яценюк звернувся до партнерів з парламентської коаліції і персонально до президента Петра Порошенка.

"Ми можемо це зробити. Ми можемо забезпечити до наступних президентських і парламентських виборів європейську модель парламентсько-президентської держави. Країна не може залежати від прізвищ президента, прем'єра, членів коаліції. Країна повинна залежати тільки від інституцій", - сказав Яценюк.

Він зазначив, що не веде мову про скасування загальних виборів президента і обрання його в парламенті.

“Ніхто навіть не ставить під питання прямі загальнонаціональні вибори президента. Президент є і буде, і народ буде виходити і приймати рішення, хто буде цим Президентом. Але президент - це є окремий інститут влади. Він не відноситься ні до виконавчої, ні до законодавчої, ні до судової гілки влади. Тому інститут президента як національного арбітра повинен ефективно функціонувати з усіма повноваженнями, які дають президенту можливість виконувати його функцію як гаранта Конституції країни і верховного головнокомандувача", - наголосив Яценюк.