Адвокат розповів, яким чином Сенцов опинився у штрафному ізоляторі

Українського режисера Олега Сенцова помістили до штрафного ізолятора у виправній колонії №8 у заполярному місті Лабитнангі в Росії через призначене раніше покарання

Про це заявив адвокат Сенцова Дмитро Дінзе, передає "Радіо Свобода".

За його словами, переведення Сенцова з Якутська пов'язане з "громадською активністю і його підтримкою" в Якутії. Рішення про переведення керівництво Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) ухвалило 21 липня, проте етап розпочався через півтора місяці, заявив адвокат.

"Перевели, оскільки повважали, що йде громадська активність у Якутії, пов'язана з його підтримкою. І керівництво ФСВП 21 липня ухвалило рішення про переведення його до Салехарда, до виправної колонії №8, "Білий ведмідь", - пояснив Дінзе. 

Наказ був відданий 21 липня, і тільки за 1,5 місяця вирішили перевести саме у зв'язку з активною підтримкою з боку місцевої громадськості.

Читайте такожОлег дуже сильна людина, і в цьому російська система прорахувалася, - режисер фільму про Сенцова

"За все, що відбувалося в Якутії, пов'язане з ним, його за це карали. Садили кілька разів до ШІЗО (штрафного ізолятору - ред.)", - розповів адвокат.

Зараз, за словами адвоката, Сенцов уже залишив штрафний ізолятор і перебуває в загоні. У його бараку 60 осіб.

Ця колонія, за словами адвоката, відрізняється строгим виконанням правил внутрішнього розпорядку. Основне виробництво в колонії - обробка каменю й виготовлення кам'яних виробів. Але крім цього, є роботи в бібліотеці, театрі й місцевій кіностудії. Керівництво колонії запропонувало йому роботу, пов'язану з роботою театру і кіно, але він відмовився, повідомив Дінзе.

"Олег ... дуже сильно схуд. У Якутії й зараз - це дві різні людини. Дуже втомився від етапу, й у нього немає запасів продуктів. Хоча харчування в колонії нормальне, на відміну від 15 інших північних колоній забезпечується добре", - додав адвокат.