Венеціанська комісія не вплине на претензії Угорщини щодо мовного закону, - Орбан

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан попередив, що конфліктні ситуації з Україною можливі і в майбутньому через нові законодавчі ініціативи Києва, а також що позитивне рішення Венеціанської комісії не применшать претензії через освітній закон

Про це повідомляє "Європейська правда".

Він наголосив, що  в Україні на порядку денному є як мінімум ще три важливих законопроекти і законодавчі ініціативи, які призведуть до зменшення прав меншин.

Йдеться, за його словами, про законопроекти: про громадянство, про використання мови (прим.: є також альтернативний проект, до якого в Угорщини може бути більше претензій) і про реституцію та використання церковної власності (йдеться про обіцянку Порошенка часів президентської кампанії, яка так і не була реалізована).

"І якщо зараз не дати Києву зрозуміти, що країна, яка прагне рухатися ближче до Європи, повинна відповідати європейським стандартам і нормам, то, можливо, ми зіткнемося з аналогічною ситуацією після ухвалення наступних законів" - заявив Орбан.

Читайте також: На Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

Окрім цього, він наголосив, що позитивне рішення Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту не зніме претензій Будапешта до Києва.

"В даному контексті ми не будемо починати марну і філософськи неоднозначну дискусію про міжнародні стандарти захисту прав меншин, адже це – делікатне питання" - сказав він.

За словами Орбана, Угорщина спирається на позицію ЄС, який твердо стоїть на заявах про те, що рівень прав меншин, який вже досягнутий і наданий, не може бути зменшений з жодної причини.

"Цей рівень можна піднімати, але він ніколи не може бути знижений. І незаперечним фактом є те, що новий закон України "Про освіту" являє собою зменшення такого рівня у порівнянні з попередньою ситуацією" - заявив прем’єр Угорщини.

При цьому за словами Орбана, його не обходить, чи є коректними заяви України про те, що вона дотримується міжнародних стандартів.