В уряді Іспанії мають докази втручання Росії в референдум у Каталонії

Влада Іспанії заявляє, що має докази втручання Росії у внутрішньополітичні процеси країни, зокрема, під час так званої каталонської кризи

Про це повідомляє DW.

Мадрид повідомив про втручання груп з Росії в ході референдуму про відділення Каталонії від Іспанії з метою дестабілізації іспанської держави. З цією заявою 13 листопада в Брюсселі виступили міністри оборони і закордонних справ Іспанії.

Вони підкреслили, що мають у своєму розпорядженні докази того, що державні і приватні групи на території Росії, а також Венесуели в рамках масштабної кампанії використовували Twitter, Facebook та інші соцмережі і сайти, щоб просувати сепаратистські ідеї і впливати на громадську думку напередодні плебісциту, організованого 1 жовтень тодішніми каталонськими владою.

Зокрема, глава МЗС Іспанії Альфонсо Дастіс вказав, що Мадрид виявив в соцмережах фейкові профілі, половина яких обслуговувалася з Росії, а 30% - з Венесуели.

За його словами, ці акаунти були створені для поширення інформації, перебільшуючи переваги відділення Каталонії від Іспанії.

Глава іспанського оборонного відомства Марія Долорес де Коспедаль підкреслила, що групи, про які йдеться, намагаються домогтися нестабільності в Європі, і що іспанців зобов'язані надати розголосу цій інформації.

Читайте також: Борці за незалежність Каталонії програли. Що буде далі

Присутній на зустрічі в Брюсселі генсекретар НАТО Єнс Столтенберг, вказав, що, згідно з різними доповідями, Росія зробила спроби втручання у внутрішні політичні процеси в декількох країнах. Альянс звинувачує Москву в застосуванні стратегій інформаційної війни і дезінформації з метою розділити Захід і порушити його єдність у питанні економічних санкцій по відношенню до Кремля.