Румунія депортовує серба, який захоплював Крим та воював на стороні терористів на Донбасі

У Румунії суд ухвалив депортувати громадянина Сербії Братислава Живковича, відомого своїми проросійськими поглядами, і заборонити йому в’їзд на 15 років як небажаній особі

Про це повідомляє "Радіо Свобода", посилаючись на Румунську інформаційну службу (SRI), головну спецслужбу країни.

Зазначається, що таке рішення було прийнято після того, як він намагався здобути таємну інформацію про військові об’єкти й інфраструктуру.

За даними спецслужби, 42-річний Живкович, який, зокрема, у 2014-15 роках воював в Україні на боці російських гібридних сил, "виявляв зацікавленість у здобутті таємних документів про критичну інфраструктуру і об’єкти національних і союзних у НАТО військ на південному сході Румунії з метою вплинути на стратегічне партнерство в НАТО".

Живковича затримали, коли він фотографував військові радарні установки на узбережжі Чорного моря і намагався передати їхні координати. Речник спецслужби запевнив, що серб не зумів дістати жодного таємного документа, але, за словами представника спецслужби, він становить загрозу для національної безпеки Румунії.

За даними спецслужби, Живкович брав участь іще в конфліктах 1990-х років - у Боснії, в Косові, також діяв у Хорватії, а у 2014-15 роках брав участь на боці російських гібридних сил у захопленні Криму і агресії на Донбасі, за що він внесений у списки українського центру "Миротворець".

Також повідомляють, що він близький друг Александара Синджелича, сербського націоналіста, якого вважають пов’язаним із організаторами минулорічного невдалого проросійського державного перевороту в Чорногорії, що мав на меті зірвати вступ тієї країни до НАТО.