У США арештували українку під час протесту проти російського концерту

13 листопада у Вашингтоні заарештували активістку української діаспори Олексу Чопівську під час протесту біля Національного собору проти організованого за участю посольства РФ "Концерту за єдність"

Про це повідомляє "Голос Америки".

Олекса разом з мамою роздавали листівки відвідувачам концерту, в якому брали участь російський диригент Валерій Ґерґієв та піаніст Денис Мацуєв. Обидва з них у 2014-му році підписалися під листом у підтримку анексії Криму Росією.

Охорона собору попросила жінок залишити територію. Олекса, яка навчалася у приватній школі для дівчат при соборі, відмовилась.

Начальник охорони викликав поліцію. Правоохоронці приїхали, вдягли на Олексу кайданки і відвезли.

За словами начальника охорони, Чопівську відвезли до відділку, де на неї складуть протокол і відпустять. Їй буде на рік заборонено заходити на територію собору. Також, за словами охоронця, у неї буде судимість.

Пізніше в інтерв’ю "Голосу Америки" Чопівська підтвердила, що її звинувачують у незаконному потраплянні на приватну територію та заборонили заходити на територію собору протягом року. За її словами, вона буде оскаржувати звинувачення в суді.

Решта протестувальників - вихідці з України та Росії - перемістилися за територію собору вниз по вулиці. Вони викрикували "Не пий чай з КГБ", "Ганьба" та інше відвідувачам концерту, які могли їх почути лише з вікон своїх машин. 

Співорганізаторам концерту, крім Посольства РФ, є також Центр Джона Кеннеді виконавських видів мистецтв, Інститут Кеннана Центру Вільсона, Кармельський інститут російської культури та історії (Американський університет) та інші. 

Довідка:

Чопівська очолює Американський центр за європейську Україну і є головним виконавчим директором та засновником Транснаціональної освітньої групи і директором Програми світової економіки в Інституті Аспена.