Як українці отримують ID-паспорти. Новини компанії

В Україні понад рік триває видача паспортів у вигляді ID-карток. На даному етапі такі карти видаються українцям, які оформлюють паспорт уперше та тим, у яких зіпсовано або втрачено документ

Впровадження в Україні ID-картки, як нового виду документа, і досі є багато в чому незрозумілим явищем. За консультацією про те, що потрібно знати кожному українцю про пластикові паспорти ми звернулися до фахівців

Довідка:

ID-картка –  це пластиковий документ, у якому міститься візуальна та електронна інформація про особу.

Візуально на самій картці ви побачите:

-Безпосередньо прізвище, ім’я, по батькові , стать, дату та місце народження, дату видачі паспорта та дату закінчення його строку.

- ідентифікаційний код платника податків та індивідуальний номер особи.

У картку встановлено електронний носій – чіп, на якому зберігається вся вище зазначена інформація, а також додаткові дані: свідоцтво про шлюб , про розлучення , про дітей, закордонний паспорт , тощо.

Вперше оформити ID - картку в Паспортному сервісі  можливо лише за тієї умови, якщо він знаходиться у районі, де  зареєстрований громадянин.

Приміром, у столиці людина, зареєстрована у Печерському районі може це зробити у сервісі "Готово" на площі Лесі Українки, 1. Житель Дарницького району у "Паспортному сервісі" на проспекті Бажана, 1 Е. Шевченківського – на площі Перемоги,3  та Подільского – на Петропавлівській, 6.

Згідно з чинним законодавством паспорт громадянина України підлітки отримують у 14 років. Неповнолітня особа бере собою повний пакет документів який складається з паспортів її батьків , свідоцтва про народження а також довідки про реєстрацію місця проживання цієї особи, яка береться в центрі надання адміністративних послуг. 

У разі відсутності одного з батьків дитина повинна взяти с собою  документ який підтверджує причину чому документ одного з батьків відсутній. Зокрема, це може бути свідоцтво про розірвання шлюбу або свідоцтво про смерть     

У випадку коли громадянин України народився за кордоном і має свідоцтво іноземної держави в Україні подається це свідоцтво перекладене на українську мову с нотаріально засвідченим перекладом.

Перший паспорт, що виготовлений у 14 років лишаэться дыйсним лише чотири роки. Це обмеження пов’язано з тим, що молода людина росте і її зовнішність істотно змінюється в цьому часовому проміжку. Наступний паспорт, що виготовлятимуть вже у 18 років, буде чинним 10 років. Таким є термін дії усіх паспортів для дорослих. Через кожні десять років їх потрібно буде міняти.

Турботливим батькам, які оберігають своїх чад від зайвого клопоту, фахівці наголошують, - на оформлення і на видачу ID картки дитина повинна прийти особисто. Також це стосується й дорослих, які замість "синеньких книжечок" замовляють пластиковий паспорт.

Обміняти свій старий паспорт у вигляді синьої книжечки на нову ID карту можна, якщо для цього є підстави передбачені законодавством. Зокрема це може бути досягнення 25 або 45 років , непридатність користування паспортом якщо наприклад він був пошкоджений, якщо у особи змінилась  інформація про неї – наприклад, зміна прізвища, або якщо паспорт було втрачено або викрадено.