Директором Державного бюро розслідувань обрали Романа Трубу

На конкурсі на посаду керівника Державного бюро розслідувань, до якого переходять слідчі функції прокуратури, переміг Роман Труба

Його кандидатуру затвердила конкурсна комісія. За Трубу було подано 9 голосів, передає Еспресо.TV.

Труба переміг у рейтинговому голосуванні, після чого комісія затвердила подання до уряду щодо офіційного призначення його на посаду.

Першим заступником Труби обрано Ольгу Варченко.

Закон про Державне бюро розслідувань Верховна Рада прийняла ще 12 листопада 2015 року. Відсутність голови Бюро було останнью перешкодою для початку його роботи.

Директора ДБР призначить президент за поданням прем'єр-міністра після відбору конкурсною комісією. Заступника та першого заступника призначатиме сам директор за поданням комісії. Повноваження верхівки бюро тривають 5 років. Одна і та сама особа не може займати ці посади більше двох строків.

ДБР розслідуватиме кримінальні провадження, в яких фігурують правоохоронці, судді і найвищі державні службовці.

Виключення становитимуть випадку, коли розслідування відноситься до компетенції Національного антикорупційного бюро. Також Бюро уповноважене розслідувати злочини працівників самого НАБУ, антикорупційної прокуратури та військові злочини, окрім розголошення військовослужбовцями державної таємниці.

Окрім того, ДБР остаточно перебере на себе функцію досудового (попереднього) слідства від прокуратури.

Тому низку своїх повноважень втратить Генпрокуратура, зникне військова прокуратура. Згодом ДБР також перебере на себе слідчі функції СБУ.

У Державному бюро розслідувань працюватиме 1,5 тис. детективів і слідчих. Не менше половини слідчих ДБР становитимуть особи, які протягом останнього року не займали посад слідчих в інших органах державної влади.

Роман Труба - керівник департаменту ТОВ “Юридична компанія “Сектор права”. У 1997-2015 роках працював в органах прокуратури.

У період Майдану - прокурор Пустомитівського району Львівської області. Одразу ж з призначенням Олега Махніцького в.о. Генпрокурора Труба призначений першим заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ. Звільнений з цієї посади після звільнення Махніцького з ГПУ, ще через рік Труба звільнився з органів прокуратури.