Перший український супутник зв’язку "Либідь" мають запустити у 2018 році

Державне космічне агенство України планує запустити перший український супутник зв'язку "Либідь" у другій половині 2018 року

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Супутник "Либідь" планували запустити ще в 2012 році, однак з тих пір запуск неодноразово зсували. Тепер у Державному космічному агентстві України планують вивести "Либідь" на орбіту у другій половині 2018 року.

Як заявив глава ДКАУ Павло Дегтяренко, його відомство отримало підтримку Кабінету міністрів у частині забезпечення належного фінансування для завершення проекту ( $17 млн).

"Довгий час критичні питання з реалізації проекту не вирішували. Це призвело до накопичення комплексу проблем, які зараз становлять досить серйозний виклик і з якими агентство має впоратися", - сказав він.

Він також додав, що агенство розраховує, що заплановані кроки дозволять виконати весь комплекс робіт, необхідний для того, щоб Україна нарешті отримала власний супутник зв’язку на орбіті у другій половині 2018 року.

Головне призначення супутника зв'язку:

- надання послуг регіонального і закордонного телебачення і радіомовлення;

- безпосереднього телемовлення;

- надання послуг мультимедіа й Інтернет;

- забезпечення передачі даних, телефонії, відеоконференцій та Інтранет

Канадська компанія MacDonald Dettwiler and Associates (MDA), яка є провідним світовим виробником корисних навантажень для супутників зв'язку створює для "Либіді" електроніку та два центри контролю. Корпус і двигуни супутника - українського виробництва.