У Раді назвали умови, які дозволять ввести миротворців на Донбас

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що Право зробити запит на введення миротворчої місії ООН на окуповану частину території Донецької і Луганської областей має лише Верховна Рада, яка може зробити це лише за умови відсутності у місії росіян

Про це повідомляє Укрінформ.

"Згідно з українським законодавством запит на впровадження миротворчої місії має давати український парламент. Ми не отримаємо голоси в українському парламенті, якщо в цьому мандаті не буде виписана ключова позиція - там не може бути росіян", - сказала перший віце-спікер.

Водночас вона назвала питання запровадження миротворчої місії "довгою піснею". Зокрема, спочатку має бути визначено мандат миротворців, і в цьому питанні українська сторона наполягатиме на тому, аби така місія не була "гібридною пропозицією" Росії з охорони місії, яка стоїть тільки на лінії зіткнення.

"Хочу нагадати, що головні проблеми відбуваються не на лінії зіткнення. Миротворча місія має працювати на всій окупованій території аж до українсько-російського кордону, вона має отримати абсолютно чіткий мандат не охорони СММ ОБСЄ, а приведення до миру, допомоги в моніторингу ситуації тощо", - підкреслила Геращенко.

Читайте також: 20 тисяч миротворців для Донбасу. Чому "блакитні каски" небезпечні для України

  • Нагадаємо, 5 вересня за підсумками зустрічі американського дипломата Курта Волкера з помічником російського президента Владиславом Сурковим - Володимир Путін підтримав ідею з розміщенням миротворців у зоні російсько-українського військового конфлікту на Донбасі. Однак він наполягає, що миротворчий контингент має бути розміщено лише на лінії розмежування
  • Україна виступила проти такого сценарію. Як заявила перший заступник очільника Верховної Ради Ірина Геращенко, миротворців має бути розміщено на усій окупованій території Донбасу, а не лише на лінії розмежування.
  • 20 вересня президент Петро Порошенко повторно звернувся до Радбезу ООН з проханням про розгортання міжнародного миротворчого контингенту у зоні бойових дій на сході України. Вперше Україна просила про це ще навесні 2015 року.
  • Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявляв, що Росія не може брати участі в миротворчій місії на Донбасі. 
  • Україна, Сполучені Штати Америки та Федеративна республіка Німеччина мають фактично готовий проект резолюції щодо миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй на Донбасі.
  • Росія і США обговорили можливість розміщення миротворчої місії ООН на сході України, з 29 абзаців російська сторона визнала прийнятними лише три.
  • У Міністерстві оборони виключають можливість участі Росії у майбутній миротворчій місії на Донбасі