Єврокомісар вважає результати боротьби України з корупцією надто скромними

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення Йоганнес Ган заявив, що у міжнародної спільноти вичерпується терпіння у зв’язку з браком практичних результатів боротьби з корупцією в Україні

Про це він сказав в інтерв’ю "Суспільному".

"У плані боротьби з корупцією, на мій погляд, фактичні результати достатньо скромні. Я вважаю, за цим має пильно стежити влада: уряд та інші її органи. Справа не лише у заснуванні інституцій чи наявності необхідного законодавства, а й у тому, як воно реалізується", - заявив єврокомісар.

За його словами, саме у практичному втіленні ЄС вбачає серйозне недопрацювання, на яке Київ повинен звернути увагу. "Якраз щодо цього у міжнародної спільноти все більше вичерпується терпіння", - наголосив Ган. 

Серйозними недоліками, на думку Гана, є мізерний показник перевірок електронних декларацій. "Наскільки я розумію, півтора мільйона людей задекларували своє майно. Але, якщо я не помиляюся, перевірено поки що тільки близько ста. Сто із півтора мільйона – це не результат", - зауважив Ган.

Єврокомісар розкритикував відсутність наслідків за перевіркою декларацій. "Що відбувається далі? Все це повинно бути націлено на покращення ситуації", - зазначив він.   

Читайте також: 40% діяльності українців заховано в сутінках. Чому тіньова економіка - це не так вже й страшно

Також він додав, що Україна повинна забезпечити необхідну законодавчу базу, щоб захистити організації, що займаються боротьбою з корупцією, і нагадав, що на саміті Україна-ЄС влітку питання скасування вимоги декларування для антикорупціонерів  було одним із пріоритетних.

Ган зазначив, що чимало дискутував на цю тему із президентом Порошенко. "Нас запевнили, що це питання буде вирішеним найближчим часом, але досі реальних зрушень немає", - підкреслив комісар Ган.

"Ми вважаємо, що потрібна законодавча база, яка буде на захисті організацій громадянського суспільства, що займаються боротьбою з корупцією", - наголосив єврокомісар.