Помилково засудженому за вбивство шведу виплатять $3 млн. Він відсидів 13 років

Житель Швеції Кай Лінна, несправедливо засуджений до довічного ув'язнення за вбивство в 2004 році, отримає рекордну для країни компенсацію в 20-25 мільйонів шведських крон (від $2,5 до $3 мільйонів)

Про це повідомляє The Local.

Лінна вийшов на свободу влітку 2017 року, коли його невинність вдалося довести за допомогою незалежного розслідування місцевого підкасту.

У компенсацію входить втрата трудового доходу, а також помилкове перебування за гратами протягом 13 років. Початковий внесок складе 5,5 мільйона крон (більше $500 тисяч).

За словами адвокатів, підсумкова сума стане "найбільшою в історії країни". Попередній рекорд належав Джою Рахману, звільненому через 8 років - тоді він отримав 10 мільйонів крон (більше мільйона доларів).

Лінна визнали винним у вбивстві, що сталося на фермі в селі Каламарка. Він заперечував провину і після вироку подавав дві апеляції, але обидві шведський суд відхилив. Справа переглянули після розслідування підкасту Spår - аналогу американського проекту Serial, що розповідає про резонансні справи.

Автори підкасту вивчили 28 годин записів судових засідань і виявили, що суд не взяв до уваги деякі докази. Також вони знайшли невідповідності в свідченнях свідків, провівши з ними інтерв'ю.

Підкаст став хітом в Швеції: кожен з восьми випусків прослухали понад 300 тисяч разів. Адвокати Кая Лінни згодом долучили їх матеріали до справи і домоглися зняття звинувачень через нестачу доказів.