В Україні банківські рахунки арештовуватимуть онлайн

Мін'юст запровадить електронні арешти банківських рахунків

Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

Директор Департаменту з питань правосуддя та нацбезпеки Олександр Олійник після робочого візиту до Хорватії заявив, що українське міністерство перейматиме хорватській досвід у цьому питанні. 

Після запровадження у Хорватії електронного арешту коштів ситуація з виконанням судових рішень суттєво покращилася. Так, з початку 2011 року з 8,1 млн документів про стягнення коштів на загальну суму 39,7 млрд євро кількість виконаних документів склала майже 7 млн документів (82%) на понад 23 млрд євро (58%).

"Це стало можливим завдяки тому, що Фінансове агентство, яке є провідною хорватською компанією у сфері фінансового посередництва, може надавати банкам електронне розпорядження про блокування коштів упродовж 60 хвилин. Оскільки процес відбувається впродовж кількох хвилин, у боржника немає можливості вивести кошти з рахунків", - зазначив Олійник.

Чиновник додав, що всього за кілька років після запровадження електронного арешту коштів Хорватія, за оцінками Світового банку, піднялася в цьому питанні з 52 на 7 місце.