У Британії найдовший у світі дирижабль розірвало вітром

На аеродромі Кардінгтон у британському Дербіширі розламався навпіл і впал на землю найдовший у світі літальний апарат Airlander 10 - гібрид літака і дирижабля

Про це повідомляє ВВС.

Розробник і власник дирижабля компанія Hybrid Air Vehicles Ltd заявила, що його ймовірно зірвало поривом вітру, після чого аварійна система зменшила тиск у резервуарах із гелієм, які забезпечують його підйом. У компанії заявили, що проведуть розслідування причин події та оцінять обсяг відновлювальних робіт, які проведуть найближчими тижнями.

Внаслідок аварії двоє людей зазнали легких травм.

У п'ятницю напередодні інциденту Airlander 10 злетів із аеродрому Кардінгтон о 15:11 за Гринвічем і за годину приземлився у тому ж місці після успішного випробувального польоту. Після цього компанія Hybrid Air Vehicles Ltd повідомила, що починає нову фазу польотів, заявивши, що "апарати мали б літати вище, швидше і далі".

Раніше, в серпні 2016 року, на одному з перших випробувальних польотів цей апарат піднявся на дуже велику висоту, але канат, який забезпечує його посадку, заплутався у лінії високовольтної передачі. Апарат впав і вдарився об землю, проте тоді ніхто не постраждав.

Airlander 10, який є гібридом літака, дирижабля і вертольота, важить 20 тонн. Hybrid Air Vehicles, яка стверджує, що судно може піднятися на висоту 6 км, розігнатися до 148 км/год., перебувати в небі до 5 днів, перевозити вантажі до 10 тонн і сідати на воду.

Airlander 10 планують використовувати для розвідки, забезпечення зв'язку, доставки гуманітарної допомоги та пасажирських перевезень.