Під час Чорнобильської аварії стався ядерний вибух, - шведські вчені

Фізик Ларс-Ерік Де Гір впевнений, що катастрофа в Чорнобилі почалася не з парового, а з ядерного вибуху

На доказ цього дослідник наводить дані про забруднення російського міста Череповець, куди не могли долетіти радіоактивні частинки в разі звичайного вибуху, пише Science Alert.

Де Гір і його колеги проаналізували дані, зібрані європейськими та радянськими вченими відразу після катастрофи, і прийшли до висновку, що природа першого вибуху не була пов'язана з різким підвищенням тиску пари в трубах.

Такий висновок вчені зробили після вивчення ізотопів ксенону, які виявили в місті Череповець. Вони були результатом ядерного вибуху. За версією дослідників, ядерні вибухи породили потужні струмені з розплавленого палива і матерії самого реактора.

Струмені, що ринули вгору, прошили дах реактора і піднялися на висоту в три кілометри, після чого їх підхопив вітер і доніс до Череповця. У разі, якщо б вибухи були паровими, радіоактивні матеріали не піднялися б на таку висоту.

На користь цього говорить і те, що були оплавлені тільки деякі частини нижньої кришки чорнобильського реактора - вибух пара не міг викликати подібні пошкодження. А ось невеликий ядерний вибух потужністю в 75 тонн тротилового еквівалента цілком здатний нанести подібні пошкодження.