У Швеції будують першу ферму-хмарочос, де вирощуватимуть екологічно чисті овочі

У місті Лінчепінг у Швеції будують перший у світі вертикальний зелений хмарочос, у якому вирощуватимуть рослини, не використовуючи добрива

Про це розповідає Business Insider.

Зелений хмарочос, у якому будуть вирощувати рослини, будують ще із 2012 року. Продуктами, які отримуватимуть з виробництва у цій будівлі, можна буде годувати 5000 осіб на рік.

За даними дослідників, до 2050 року населення планети збільшиться до 9,6 мільярдів осіб, причому близько 66% будуть проживати в міських районах. Саме тому шведська компанія Plantagon спроектувала такий хмарочос-ферму.

Будівля працюватиме за технологією гідропоніки: овочі, в основному зелень, будуть рости не у ґрунті, а у багатому поживними речовинами водному розчині. Ферму компанія планує автоматизувати.

Також тут створять екологічну зону, використовуючи системи відведення повітря та природного вентилювання, щоб вода і повітря були чистими. Це допоможе виростити якісний урожай, не застосовуючи навіть добрив, у центрі мегаполісу. Розробники сподіваються, що зможуть збирати урожай більше, ніж двічі на рік.

На хмарочос Plantagon витратив $40 млн. Вертикальну ферму плнанують відкрити вже у 2020 році.

Хочеш ще вражень? Підписуйся