Злочини проти Майдану: У ГПУ розповіли, скількох вже покарано

Начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк відзвітував про результати розслідувань щодо розгонів та насилля під час Майдану

Про це він сказав на брифінгу, передає Еспресо.TV.

"Це не була поодинока реакція на протиправні дії протестувальників, це була системна протидія: мітинги розганяли, силовики застосовували на цивільних спецзасоби. Зокрема використовувались репресії зі сторони правоохоронців: мали місце незаконні затримання та притягнення до кримінальної відповідальності", - сказав Горбатюк.

Результати розслідування:

Щодо силової протидії наразі відкрито 14 кримінальних проваджень, 21 особі оголошено про підозру, 11 з них знаходяться в розшуку, 8 справ вже передали до суду.

Зокрема, за останній рік оголосили про підозру трьом екс-беркутівцям: одна справа вже у суді, щодо інших двох завершується розслідування.

Щодо подій 1 грудня на Банковій: наразі відкрито 7 кримінальних проваджень, 11 особам повідомлено про підозру, 6 осіб знаходяться у розшуку, а до суду спрямовано 4 справи. також вже постановлено один обвинувальний вирок – щодо екс-заступника командира роти "Беркуту" київської області.

Щодо подій 10 грудня:  відкрито 6 кримінальних проваджень, про підозру оголошено 8 особам, 6 з них у розшуку, 2 справи скеровані до суду.

Щодо "Кривавої водохрещі" на Грушевського: наразі відкрито 17 кримінальних проваджень, про підозру оголошено 26 особам, 10 з яких розшукуються.  9 обвинувальних актів скеровано до суду, вже постановлено 8 обвинувальних вироків щодо 9 осіб.

Горбатюк також зазначив, що на сьогодні завершеним результатом є закрите розслідування щодо "побиття на Колонаді".

Тоді 3 бійці харківського "Беркуту" побили 2 активістів, проте на цьому не зупинились. Надалі  вони" катували постраждалих у Маріїнському парку, змушували співати їх на снігу "слався беркуте" та катуючи ножем.

Горбатюк зазначив, що на початку слідства підозрювані перебували під вартою, проте їх пізніше звільнили "за поведінку що викликає довіру". Врешті двоє з них втекли до Росії.