Чеські вчені видали книгу-дослідження "Російська агресія проти України"

У Чехії видали перше чеськомовне наукове дослідження російсько-української війни "Російська агресія проти України"

Про це повідомляє "Укрінформ".

Автори дослідження - 16 учених Інституту міжнародних досліджень Карлового університету, які провели комплексний аналіз російсько-українського військового конфлікту. Книгу презентували в Празі у бібліотеці Вацлава Гавела.

"Ця книга – перше синтетичне наукове дослідження, узагальнення проблематики російсько-української війни чеською мовою в Чеській Республіці", - заявив керівник авторського колективу Ян Шир.

Вчений розповів, що автори роботи ставили перед собою два головних завдання: пролити світло поза лаштунки путінської агресії та зробити аналіз розвитку ситуації в Україні після 2014 року на тлі конфлікту з Росією.

"Чехія з 2014 року знаходиться в епіцентрі російських операцій із посилення впливу та дезінформації в Європі, що супроводжують гібридну війну Росії проти України. Кремль намагається порушити єдність західних країн у підтримці України. Росіяни використовують у Чехії весь арсенал засобів впливу - від корупції політичних еліт та втручання у виборчі процеси, через підтримку антисистемних елементів, зокрема, праворадикалів та екстремістських течій, до масованої інформаційної присутності в чеському інформаційному просторі", - сказав Шир.

При цьому вчений зазначив, що громадський дискурс про Україну в Чехії - "все, що завгодно, але не факти".

"Тому ми вирішили написати книгу, щоб закласти основу для аргументованої дискусії про чеські інтереси у подіях, які відбуваються далеко від наших кордонів", - додав Шир.

Серед авторів книги є, зокрема, провідні експерти з Карлового університету Карел Свобода та Любош Швец. 

Крім того, український погляд на геополітичні та історичні корені російської агресії проти України в книзі представив заступник директора з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (Київ) Михайло Самусь.

Самусь зазначив, що "Російська агресія проти України" є першою науковою книгою, виданою в країнах ЄС, яка системно аналізує російсько-український конфлікт.

Відомий російський незалежний експерт Юрій Федоров зробив свій внесок до книги, проаналізувавши суть російської "гібридної" операції для окупації Донбасу.

Книгу надрукувало видавництво Karolinum Карлового університету в Празі.