Україна лідирує за кількістю жертв підриву на мінах: загиблих більше, ніж у Сирії й Афганістані

Масові мінування на сході України поставили її в число найбільш небезпечних для мирних жителів районів світу

Про це повідомляє The Washington Post.

За оцінками організації Halo Trust, гуманітарної організації по розмінуванню, наземні міни викликали 1 796 жертв на сході України - з них 238 цивільних осіб загинули і ще 491 отримали поранення  з початку війни в 2014 році.

Окрім  військових страждають і звичайні громадяни: обидві сторони заклали протипіхотні міни, позбавляючи людей землекористування для сільськогосподарських культур і худоби, і наражаючи на небезпеку випадкових перехожих.

Східна Україна "швидко стає однією з найбільш замінованих областей в світі", - сказав нещодавно заступник глави гуманітарних місій ООН Урсула Мюллер, "яка, якщо не буде вирішена, зупинить реконструкцію і розвиток на багато років вперед".

Міжнародні групи з розмінування кажуть, що вони витягли понад 600 наземних мін, касетних боєприпасів і інших боєприпасів - і виявили щонайменше 145 небезпечних об'єктів в державних районах.

Військова і державна аварійна служба Українитакож наймає саперів: після нещодавньої операції армія заявила, що вона отримала 1,806 вибухових предметів з 154 акрів землі - понад 11 на акр.

Але критики кажуть, що зусилля держави є символічними: обладнання застаріло, а ймовірно розміновані області ще не очищені та не позначені  належним чином.

Крім того, немає центральної бази даних, яка полегшує  розмінування, адже це дорогий, неефективний і кропіткий процес збору інформації з різних джерел - лікарень, правоохоронних органів, місцевих жителів.

101 зареєстрований нещасний випадок завдяки цим пристроям становлять  майже чверть усього світового обсягу.