Біткоїн "їсть" електрики більше, ніж потрібно 159 країнам. Що там про Україну

Дослідники з британської системи порівняння цін на енергоносії Power Compare виявили, що загальний обсяг електроенергії, необхідний для майнінгу Bitcoin більший, ніж споживання електрики в 159-ти країнах світу

Про це йдеться в дослідженні компанії.

На мапах помаранчевим кольором позначені країни, які використовують менше електрики, ніж потрібно для підтримки працездатності біткоїна.

Станом на понеділок 20 листопада 2017 року поточне річне споживання енергії Bitcoin становить 29,05 ТВтч. Це близько 0,13% від загальносвітового показника споживання електроенергії. Зазначається, що якби всі майнери жили в одній країні, то вона була б на 61 місці по енергоспоживанню в світі.

Power Compare також створили рейтинг, в якому враховується співвідношення енерогоспоживання і актуальне значення для біткоїна.

Читайте також: Що таке біткоїн. Все про найчеснішу валюту

Так, Україна  займає 24 місце в світі по використанню електрики, і у порівнянні з нею вигадана країна, де всі займаються майнінгом споживає 20,31% електрики. Відповідно, Україна використовує майже в 5 разів більше енергії, ніж всі майнери у світі. Якщо значення більше 100%, отже країна витрачає менше.

Читайте також: Суперінвестиція чи фінансова бульбашка. Чи можна довіряти біткоіну

Найближче до 100% — Марокко, з показником 100,17%. А перші три місця в цьому списку займають Китай (0,49%), США (0,74%) і Росія (2,73%).

Дослідники також зробили розрахунки щодо швидкості зростання споживання електричної енергії, необхідної для розрахунків біткоїна. Якщо вона збережеться, то вже до лютого 2020 року майнінг криптовалюти буде споживати стільки ж, як і весь світ сьогодні. Орієнтовні річні доходи від майнінгу  складають $7,2 млрд а витрати — $1,5 млрд.