"Розробники" системи е-декларацій розікрали гроші ООН. Замість них безкоштовно працювали студенти

Ввечері 22 листопада в аеропорту Дніпра затримали директора естонської компанії Apolineja OU у справі щодо розробки програмного забезпечення для системи е-декларування

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Зазначається, що екс-директор компанії "Міранда" Юрій Новиков уклав договір із Програмою розвитку ООН, відповідно до якого "Міранда" зобов’язувалася розробити програмне забезпечення для системи е-декларування.

Отримавши кошти від ПРООН, Новиков з метою ухиляння від сплати податків уклав договори з компанією Apolineja OU, до яких вніс свідомо неправдиві відомості щодо розробки програмного забезпечення для системи е-декларування.

Потім Новиков перерахував $140 тис., отриманих від ПРООН та Міжнародної організації з міграції, на банківський рахунок Apolineja OU.

Директор естонської компанії, який є громадянином України, затриманий. Найближчим часом суд обере йому запобіжний захід.

20 листопада було завершене досудове розслідування відносно екс-директора ТОВ "Міранда". Про це повідомляє прес-служба прокуратури Київської області

Під час досудового розслідування правоохоронці встановили його пособника, який сприяв Новикову у вчиненні кримінальних правопорушень. Пособнику повідомили про підозру за цими ж статтями.

Отримані від міжнародних організацій кошти Новиков за змовою з директором іноземної компанії вивів на рахунок вказаної компанії, а псевдо-договори та акти виконаних робіт підробив.

Слідчі з'ясували, що іноземна компанія не виконувала жодних робіт з розробки програмного забезпечення.

Зазначається, що програму розробили колишні студенти та працівники одного з вищих навчальних закладів столиці, однак за роботу директор ТОВ "Міранда" з ними не розрахувався.

Внаслідок вказаних дій до держбюджету Новиков не сплатив податків на загальну суму майже 1,5 млн грн.