Проросійський президент Чехії стверджує, що просив Путіна про звільнення українського вченого

Президент Чехії Мілош Земан стверджує, що на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним попросив його вплинути на звільнення утримуваного бойовиками на Донбасі українського вченого Ігоря Козловського

Про це він повідомив 23 листопада, виступаючи перед журналістами в Москві, передає "Радіо Свобода".

Земан розповів, що попросив Путіна вплинути на звільнення Козловського через помічника російського президента Владислава Суркова. Глава Чехії назвав його "таким зв’язковим, офіцером зв’язку між Росією і Донецькою республікою", як він назвав підтримуване Росією незаконне сепаратистське збройне угруповання "ДНР".

"Це можна технічно вирішити так, щоб Козловського внесли, відповідно до Мінських домовленостей, до переліку на обмін чи то заручниками, чи ув’язненими", - сказав Земан.

За його словами, він приблизно півроку тому написав листа ватажкові "ДНР" Олександрові Захарченку і "просив його з гуманітарних підстав, через те, що він хворий, тобто не Захарченко, а Козловський, звільнити його з ув’язнення".

"Констатую, що відповіді я не отримав, що є хамство і неввічливість, так що наступного разу я буду висловлюватися про "Донецьку республіку" вкрай гидливо", – додав Земан.

Згадавши, що Козловський, якого бойовики звинуватили у "шпигунстві", є автором близько 50 фахових книжок, президент Чехії зауважив: "Якби я написав 50 книжок, я не мав би часу на шпигунство".