"Дітей війни" за законом 2005 року в уряді вважають "вигаданою категорією громадян"

Статус "дітей війни" не є підставою для осучаснення пенсій і не існує у жодній країні світу

Про це віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив в ефірі програми "Вердикт" з Сергієм Руденко на Еспресо.TV.

"Законопроект про "дітей війни" свого часу був ухвалений під час зміни влади, коли відходила влада Кучми-Януковича, а президентом приходив Ющенко. Й тоді у популістичному угарі, і в т.ч. у Верховній Раді, під час президентської виборчої кампанії був проголосований законопроект про "дітей війни", що немає нічого спільного з реальним соціальним захистом", - пояснив він.

У зв'язку з цим віце-прем'єр вважає "дітей війни" "вигаданою категорією громадян, якої немає в жодній країні світу".

"Я розумію, як важко ці люди жили й працювали і як багато вони втратили, але починаючи з 2004 року цей закон (про "дітей війни" - ред.) жодною владою, жодним урядом не виконувався в повному обсязі, тому що там було встановлено гарантії, які несправедливо змінювали соціальну політику", - додав Розенко.

Разом з тим, встановлені раніше пільги для цієї категорії населення уряд не скасовуватиме, але й перерахунку пенсій та інших соціальлних виплат виключно на підставі статусу "дітей війни" не проводитиме.

"На сьогоднійшній день жодні пільги та преференції, які вже раніше існували для "дітей війни", не скасовуватимуться. Закон буде працювати в тих межах, в яких він працює на сьогоднішній день", - пообіцяв віце-прем'єр-міністр.