Українець винайшов екзоскелет, що допомагає тренувати м'язи при переломах або паралічі

Молодий український інженер Антон Головаченко створив прототип екзоскелета: він розробив модулі, які одягаються на пошкоджені кінцівки і допомагають тренувати м'язи в разі переломів або паралічу рук або ніг

Штучні руки і ноги з серводвигунами, датчиками і програмним забезпеченням можуть піднімати і опускати біологічні кінцівки стільки разів і в такому режимі, як їх запрограмували, повідомляє ТСН.

Пластикові елементи спеціально зроблені подібними залізним зовні, бо винахідник є фанатом кінострічки "Залізна людина".

При написанні програм під кожного окремого клієнта враховується багато чинників, зокрема визначена лікарем кількість вправ і навантажень на конкретні м'язи, тиск, пульс.

Винахід вже тестують у Гонконзі. Разом з тим, в Україні майже рік чекають дозволу на те, щоб почати дослідження модулей у лікарнях, де б їх використовували пацієнти з проблемами опорно-рухового апарату.

Читайте такожЧому Україна - це наступна стартап-нація

Як зазначається, світовим лідером в розробці екзоскелета є ізраїльський винахідник, що створив роботизований костюм, який дає можливість ходити людям з критичними пошкодженнями хребта. Але ціна ізраїльського винаходу стартує від 70 тисяч доларів, а український прототип в рази дешевший - від 5 до 15 тисяч. Зокрема через те, що зовнішні деталі друкуються на промислових 3D-принтерах.

За даними Студвей, працювати над своєю розробкою Головаченко розпочав ще 2015 року, коли він був студентом Національного авіаційного університету (НАУ). Ідея створення екзоскелета прийшла до нього через трагедію в родині – у його бабусі відмовила права рука. Тоді хлопець вирішив за допомогою робототехніки, якою захоплюється із 13 років, створити механізм, який  би не лише дозволив рухати рукою, але й повертав організм до нормального стану. Як наслідок, бабуся винахідника першою випробувала дію нового пристрою − це допомогло частково повернути їй рухливість.

Потім "костюм" дали одному з маленьких пацієнтів "Охматдиту", який пережив інсульт і в якого повністю відмовила рука (тепер вона функціонує нормально). Утретє Головаченко випробував свою розробку на собі, коли взимку випадково пошкодив коліно. Тоді він був змушений одягати частину екзоскелету, щоб не ходити до інституту на милицях.