VR-гарнітура замість наркотиків. Навіщо вчені створили "машину галюцинацій"

Використовуючи можливості штучного інтелекту Google і гарнітуру віртуальної реальності, вчені створили пристрій, який вони назвали "машиною для галюцинацій", що створює ефект від прийому деяких психотропних речовин

Про це пише Science Alert.

Процес створення цієї "машини" зайняв кілька років. Вона призначена для того, щоб допомогти фахівцям зрозуміти, як мозок обробляє сприйняту інформацію, і як різняться в цьому сприйнятті реальність і галюцинації.

"А може реальність — це один із видів галюцинації? Це те питання, відповідь на яке бажають отримати дослідники Саклерского центру науки свідомості Сассексского університету у Великобританії. І тепер у них є спеціальні, створені на комп’ютері візуальні ефекти, для отримання відповіді", - зазначає видання.

Дослідження ще триває, але деякі разультати вже публікувалися у статті, в якій порівнюються ефекти від "машини галюцинацій" із класичними психоделіками. Один з директорів Саклерского центру Аніл Сет каже, що люди весь час галюцинують, просто, коли вони погоджуються з уявними образами, називають це реальністю.

Галюцинації корисні для вивчення мозку, оскільки здатні показати механізми, які змушують мозок "сходити з рейок". Але використання ЛСД або грибів не підходить для наукового дослідження у цій області, оскільки їх вживання впливає на хімічний склад мозку.

Дослідники використовували свою розробку для обробки панорамного відео в університетському містечку. Потім вони показали це 12 добровольцям, виявивши, що візуальні галюцинації були подібні до тих, які були викликані псилоцибіном, активним інгредієнтом у психоактивних грибах.

Волонтерам задавали питання про почуття втрати контролю або втрати власної особистості, питали, чи бачать вони візерунки або кольори. Відповіді були близькими до досліджень псилоцибина, проведених у 2013 році.

Другий експеримент зібрав 22 учасники. Їм ставили питання про почуття спотворення перебігу часу, але тут не виявилося схожого на дію грибів ефекту.

Це говорить про те, що "машина" дослідників може відтворити деякі, але не всі ефекти психоделічних препаратів.

Але мова йде тільки про перше покоління подібного пристрою, система дуже гнучка і може бути змінена різними способами. Вчені вважають, що рівні, на яких може бути налаштована "машина галюцинацій" — від низьких до високих спотворень, можуть відповідати рівням візуальної обробки в мозку, але все це ще належить визначити в майбутніх дослідженнях.

Дослідники зазначають, що "галлюцинаційна машина" надає потужний новий інструмент, який сприяє відновленню досліджень змінених станів свідомості.