Півмільйона українців воювали на Донбасі. В МВС говорять про проблему реабілітації

В уряді заявили про гостру проблему реабілітації українців, які воювали на Донбасі

Про це під час Національного експертного форуму "Україна: у прагнені до рівноваги" зповідомив міністр МВС Арсен Аваков, передає Еспресо.TV.

За його словами, всі вони воювали в різних підрозділах, хтось перебував під інтенсивним вогнем, хтось - ні.

"Будь-яка людина, який знаходилася в окопах під вогнем більше, ніж пару годин стає людиною з іншою психікою. Тому після перших місяців війни ми прийняли спільне рішення про те, що проводити ротацію наших підрозділів. Не більше двох тижнів вони мають бути на передовій, потім відходити. Щоб психіка у людей не деформувалася настільки, що цінність людського життя і ключові посили мирного існування у них не замінювалися іншими”, - наголосив Аваков.

Міністр навів як приклад досвід ветеранів в'єтнамської війни в США, в який взяло участь майже півмільйона солдат і офіцерів. Вони потім зіткнулися з такою проблемою як "пост-в'єтнамський синдром".

"80% учасників В'єтнамської війни притягувалися поліцією за правопорушення або сиділи в тюрмі. При тому, що США витрачали на програму реабілітації мільярди доларів. Для нас це теж дуже гостра проблема, просто на тлі інших проблем ми її не помічаємо", - зазначив Аваков.

За словами глави МВС, щодня в Україні вибухає 3-4 гранати.

"Якщо раніше п'яний діставав ніж і різав когось, то зараз п'яний дістає з кишені гранату. Він кидає гранату у випадку, якщо посварився з дружиною, з сусідом. Це гігантський виклик", - каже міністр.

Він наголошує, що негативні наслідки бойових дій на сході триватимуть ще кілька років.