"Читав лекції про терор НКВС", - польський історик розповів подробиці свого затримання в Росії

Польський історик Генріх Глембоцький, якого затримали і депортували з Росії, читав у Санкт-Петербурзі лекції про долі поляків в СРСР в роки Великого терору

Про це він розповів виданню "Коммерсант".

Глембоцький - доктор історичних наук, співробітник Ягеллонського університету в Кракові та Інституту національної пам'яті Польщі (IPN). Він вивчає тему польсько-російських відносин в XIX-XX століттях.

Вперше приїхав в Росію ще в 1993 році і з тих пір безліч разів повертався. Він проводив місяці в архівах Санкт-Петербурга та Москви, видав кілька книжок по темі відносин між Польщею та Росією.

Глембоцький розповів, що приїхав в Росію 14 листопада для роботи в архівах та для того, щоб на запрошення Польського інституту в Санкт-Петербурзі прочитати дві лекції.

"Затримання для мене стало несподіванкою. Я не знаю, чи вплинула на рішення ФСБ тема моєї лекції в Санкт-Петербурзі. Я розповідав в тому числі про те, що в роки Великого терору в рамках "польської операції" за наказом Сталіна і Єжова НКВС вбив не менше 111 тис., а за деякими даними, до 200 тис. поляків".

За його словами, співробітники ФСБ несподівано затримала його після повернення з Санкт-Петербурга, близько 23-ї години 24 листопада на вокзалі в Москві.

"Поліцейські на Ленінградському вокзалі передали мене співробітникам ФСБ. Втім, ніяких посвідчень ті не надали, і крім того, відмовилися запросити співробітників польського консульства", - розповів історик.

Замість цього, як розповів Глембоцький, в ніч на суботу (24 листопада, - ред.) пред'явили документ, датований 21 листопада, про необхідність протягом чотирьох діб покинути країну.

"Документ мені пред'явили, коли на виїзд залишалося менше доби, в ніч на суботу, коли всі чиновники і дипломати вже відпочивають. Думаю, що якби документ потрапив до мене раніше, польське консульство постаралося б прояснити ситуацію, а так було вже пізно. При цьому, хоча я дуже просив співробітників ФСБ, щоб вони пояснили мені, чому мене висилають з Росії і забороняють повернутися, мені повідомили, що вони не зобов'язані пояснювати цього", - зазначив він.

27 листопада МЗС Польщі висловило протест через депортацію з Росії Глембоцького.