"Укргазбанк" взяв участь у бізнес-форумі з енергетики та енергоефективності. Новини компанії

Представники "Укргазбанку" взяли участь у бізнес-форумі "Відновлювальна енергетика та енергоефективна модернізація промисловості"

Про це йдеться в сюжеті Еспресо.TV.

Зменшити споживання іпортного палива, збільшення видобутку власного та  перехід на альтернативні джерела енергії. Це рецепт здобуття  енергетичної незалежності України. До такого висновку дійшли учасники бізнес-форуму "Відновлювальна енергетика та енергоефективна модернізація промисловості". Його учасниками стали представники бізнесу, голови обласних адміністрацій, міжнародні партнери та потенційні інвестори. 

Уряд представив план розвитку галузі,  згідно з яким  Україна до 2035 року  повинна виробляти  25 відсотків енергії з чистих джерел, говорить голова Державної агенції енергоефективності Сергій Савчук. На його думку таку амбітну мету вдастся реалізувати спільно з міжнародними партнерами.  

"За рахунок того, що були деякі адміністративні заходи, була запущена програма енергозбереження, заощадили 7,2 млрд кубометрів газу", - наголосив Савчук.

В України величезний потенціал вітрової та сонячної енергетики, говорить віце-премєр-міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко. На його думку, сьогодні завдяки співпраці Президента, Уряду та  Парламенту та профільних міністерств розроблено низку важливих законопроектів, які створюють сприятливі умови для інвестування у відновлювальну енергетику. Загалом з початку 2015 року залучено близько 800 мільйонів євро у зелені проекти. 

"Ті 18 мільярдів кубів газу, які щорічно витрачає Україна на опальювальний сезон, і ті 80 мільярдів субсидій, які щорічно витрачаємо на оплату комунальних послуг, повинні постійно зменшуватись. Тоді ми будемо говорити про те що працюють ефективно працюють закони, ефективно працює команда", - зауважив Зубко. 

Інвестування в зелені проекти дозволять Україні зменшувати кількість споживання імпортованого газу. Українські банки активно кредитують такого роду проекти. Впродовж останніх двох років тільки  "Укргазбанк" видав так званих "теплих-кредитів" на 250 мільйонів євро, говорить керівник фінустанови  Кирило Шевченко.

"Україна має сьогодні найвищий зелений тарив у Європі. Це є вкладення держави, яке закріплене на законодавчому рівні. Все решта - це вже справа зелених банків, таких як "Укргазбанк", яякі поєднують приватний капітал. Якщо 30% фінансує компанія сама, то 70% ми їм надомо в кредит", - зазначив Шевченко.

У роботі Фгруму взяли участь Понад 600 фахівців. Це яскраво  демонструє, що тема впровадження енергоефективних технологій та зменшення споживання газу надзвичайно важлива для України. Відзначив  голова держенергоефективності Сергій Савчук. На його думку, спільна робота влади, міжнарожних партнерів та представників бізнесу зможуть реалізувати поставлене завдання. До 2030 року повністю відмовитись від імпортного газу. А ще через пять років - почати екпорт енергоносіїв.