Росія повністю блокує перемовини щодо Донбасу, крім обміну полоненими, - контактна група

Російська сторона отримала установку блокувати будь-який прогрес у переговорному процесі щодо врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Тристоронньої групи (ТКГ), за винятком обміну полоненими

Про це повідомив представник України в підгрупі з безпеки ТКГ Євген Марчук в коментарі агентству "Інтерфакс Україна".

"Можу сказати, що останні раундів 10-11 переговорів дуже чітко видно, що російська сторона отримала установку максимально блокувати будь-який прогрес. Єдине, що стосується обміну полоненими, це видно по всьому, що тут буде позитивний результат, оскільки на найвищому рівні досягнуто домовленостей" , - сказав Марчук.

Він розповів, що вже були відхилені пропозиції української сторони щодо проведення моніторингу місць концентрації відведеного озброєння, а також пропозиції встановити пости СММ ОБСЄ на неконтрольованому ділянці російсько-українського кордону.

Говорячи про майбутню зустріч ТКГ в середу, 29 листопада,Марчук сказав: "Першим питанням буде всеохоплюючий режим припинення вогню. Друге питання - це розведення живої сили і військової техніки, визначення нових ділянок, тому що три ділянки вже були визначені .Третім питанням буде захист об'єктів цивільної інфраструктури, четвертий - протимінна діяльність ".

За його словами, з великими труднощами вдалося домовитися про здійснення ремонту моста через Сіверський Донець біля смт Станиця Луганська Луганської області.

"Міст дуже важливий для цивільного населення, а МКЧХ готовий внести великі кошти для здійснення його ремонту .Однак, відремонтувавши це міст, виникає військова небезпека, оскільки по мосту можуть пройти навіть танки. Домовилися, що вставка посередині - кілька десятків метрів - буде дерев'яною" , - розповів Марчук.