У Фонді гарантування вкладів розповіли, як з українського банку перед банкрутством вивели 708 млн грн

До ліквідації ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" чиновники вивели з фінустанови понад 708 млн грн

Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

За даними Фонду, у червні 2016 року посадовці ще платоспроможного ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" і ПАТ "Юніон Стандарт Банк" упродовж одного дня уклали угоду, за якою ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна"  набуває права вимоги за 5 кредитними договорами, забезпеченими "сміттєвими" цінними паперами.

За право вимоги банк сплатив 206,36 млн грн, отримавши на баланс кредити, проценти за якими не сплачувались та які не були вчасно погашені позичальниками. При цьому надання кредитів ПАТ "Юніон Стандарт Банк" позичальникам, придбання ними цінних паперів за кредитні кошти, надання цінних паперів у заставу та продаж кредитного портфелю банку ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" здійснювалися практично одночасно.

Крім того, через проведені "транзакції", з ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" фактично вивели ліквідний кредитний портфель, забезпечений нерухомістю. Права вимоги за 19 кредитними договорами балансовою вартістю 424,58 млн грн було передано фінкомпанії за 172,48 млн грн. Але рух навіть цих коштів відбувався лише на папері, без внесення "живих" грошей.

У ФГВФО зазначили, що подібну схему розкрадання чиновники фінустанови використовували не вперше - в липні-вересні 2015 року фінкомпанії передали нерухомість на 5,85 млн грн за ціною в рази менше за ринкову. Ці кошти фактично не надійшли до банку.

Загалом упродовж року до дня запровадження тимчасової адміністрації через компанію вивели активи банку на понад 708,43 млн грн. При цьому балансова вартість призначених до ліквідації активів банку склала 1158,13 млн грн, а ринкова вартість активів, визначена незалежними оцінювачами, склала у понад 5 разів менше – 221,10 млн грн.

За заявами уповноваженої особи Фонду відкрито кримінальні провадження, в рамках яких тривають досудові розслідування.