У НАБУ кажуть, що їхній агент не давав хабара у ДМС: насправді ГПУ зірвала спецоперацію Бюро

У НАБУ стверджують, що ГПУ та СБУ незаконно втрутилися у їхню спецоперацію, під час якої намагалися виявити учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі

Про це повідомляє прес-центр Національного антикорупційного бюро. 

У відомстві нагадали, що вчора представники СБУ затримали детектива НАБУ, який працював під прикриттям, йому інкримінують провокацію хабара. В Бюро вважають, що це - спланована диверсія проти НАБУ та САП з боку СБУ та ГПУ. 

За інформацією Бюро, представники СБУ використовували інформацію, яка стала їм відома під час виконання службових обов'язків (завдяки прослуховуванню телефонних номерів в рамках розслідувань НАБУ).

"Посадовці СБУ не просто розкрили цю інформації одному з об'єктів негласних слідчих дій, звівши нанівець піврічну роботу детективів НАБУ, а й завербували цю особу для подальшого незаконного тиску та кримінального переслідування працівників НАБУ", - наголосили у відомстві. 

За інформацією НАБУ,  плануються затримання та арешти ще трьох їхніх детективів під прикриттям, керівника другого підрозділу детективів, а також керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Понад те, з вечора 29 листопада на зв'язок не виходять 7 працівників НАБУ, які виконували оперативне завдання з документування епізоду за участі першого заступника голови ДМСУ. Їхнє місцезнаходження наразі невідоме.

"Інформація, поширена на сайті Державної міграційної служби України ввечері 29 листопада, про те, що "агент НАБУ" нібито протягом декількох місяців неодноразово пропонував першому заступнику ДМСУ "великі суми хабарів", не відповідає дійсності", - зауважили у Бюро.

У відомстві кажуть, що, відповідно до матеріалів кримінального провадження, посадовець ДМСУ сама неодноразово озвучувала вимогу щодо отримання "заохочення" у сумі $30 тисяч - спочатку за позитивне вирішення питання про надання іноземцю громадянства України, а згодом - за надання посвідки на тимчасове проживання на території України.

Спецоперація почалася у квітні цього року, і з того часу задокументували ще чимало фактів незаконної діяльності організованого злочинного угруповання у складі нинішніх та колишніх працівників центрального апарату та територіальних підрозділів ДМСУ.

"З усією відповідальністю заявляємо, що детективи Національного бюро ніколи не провокували жодного з посадовців ДМСУ до хабара, враховуючи прокурорський нагляд особисто керівництвом САП", - підсумували у НАБУ.