Філарет розповів, як його обманув Московський патріархат

Російська православна церква маніпулювала Філаретом для написання листа щодо повернення Української автокефальної церкви до Російської

Про це заявив голова Української православної церкви на прес-конференції у власній резиденції, передає Еспресо.TV

За словами Філарета, до нього звернулись представники Московського патріархату щодо примирення з Москвою. Але для цього треба було зняти з голови УПЦ анафему, яку наклали 1997 року.

Іларіон Алфеєв (єписокоп Російської православної церкви) попросив написати до Патріарха і Єпископату звернення, аргументуючи, що без цього вони не зможуть розглядати питання примирення на Синоді, тим паче на Соборі.

"Я написав це звернення, де підкреслив, що ми теж бажаємо примирення з Російською православною церквою. Але цього не сталося. Тому що Собор, скориставшись моїм зверненням, направив його не на примирення, а ніби то ми хочемо повернутись до Московського патріархату," - зазначив Патріарх УПЦ.

Він зазначив, що "Бог дав нам державу, де повинна бути незалежна церква", і додав, що усі автокефальні церкви пройшли подібний шлях відокремлення.

Нещодавно УПЦ оприлюднила лист Філарета із вибаченнями російському патріарху Кирилу. Російський Архієрейський собор вже заявив, що "із задоволенням сприймає" звернення "як крок до подолання розколу і відновлення церковного спілкування з боку тих, хто колись відпав від єдності".

Після ухвалення Верховною Радою Акту про проголошення незалежності України, тоді ще митрополит Філарет скликав Помісний Собор УПЦ, який одноголосно прийняв рішення про автокефалію Української православної церкви.

А на архієрейському соборі у 1992 за "порушення клятви перед Хрестом та Євангелієм" Російська православна церква позбавила його усіх ступенів священства.