Організатори форуму у Львові кажуть, що карту України з "ДНР/ЛНР" взяли в Європі

Організатори Львівського безпекового форуму заявили, що карту України з позначеннями тимчасово окупованих територій як "народних республік Донецька та Луганська" взяли на сайті європейської аналітичної інституції

Про це повідомляє Zaxid.net, посилаючись на заяву оргкомітету форуму.

Карта з позначеннями була продемонстрована під час панельної дискусії на тему "Чи можна було відвернути війну в сучасній Європі".

Зазначається, що на цій карті було позначено окуповані Росією території України, Грузії та Молдови та подано кількість окупаційних військ на кожній з них.

Джерелом інформації слугувала стаття, оприлюднена на сайті європейської аналітичної інституції - European council on foreign relations.

Організатори форуму висловили здивування поведінкою голови Львівської ОДА Олега Синютки, який через цю карту звернувся в СБУ, та назвали його заяви брехнею та маніпуляцією.

"Синютка прийшов на форум, на який приїхали провідні аналітики та експерти з питань безпеки з України, Європи та США, представники дипломатичних установ. Більшість із тих інституцій та аналітичних центрів, які представлені на форумі, є надзвичайно активними в лобіюванні українських інтересів на Заході, протидіють російській інформаційній агресії проти західних суспільств та спробам Росії маніпулювати громадською думкою", - йдеться у зверненні оргкомітету.

Організатори назвали обурення Синютки "спробою зірвати проведення форуму".

"Представник президента (Синютка, - ред.) не знайшов інших слів до учасників форуму, як звинуватити їх в "гібридній війні проти України", "спробах дестабілізації ситуації на Львівщині" та пригрозити організаторам та гостям скаргою на них у СБУ. Це ніщо інше як брехня та маніпуляція у виконанні вищої посадової особи на Львівщині, а також спроба зірвати проведення подіїІ", - наголосили в оркомітеті.

СБУ проведе перевірку через карту з позначеннями "ДНР" та "ЛНР". Слідчі перевірять факти, викладені у зверненні Синютки та дадуть відповідну правову оцінку.

Зазначається, що у рамках перевірки, зокрема будуть опитані організатори форуму та усі особи причетні до можливого посягання на суверенітет і територіальну цілісність України.