Помер останній монарх Східної Європи - король Румунії Міхай І, який оголосив війну Гітлеру

У швейцарському місті Обон помер у своїй резиденції у віці 96 років король Румунії Міхай І - останній монарх Східної Європи, наймолодший кавалер вищого радянського військового ордену "Перемога"

Про це повідомляє Romania TV.

Міхай І народився 25 жовтня 1921 в румунській Сінаї. Після зречення батьком королем Каролем влади зійшов на престол у 4-річному віці. За кілька років правління регентів Кароль повернувся та забрав собі владу під іменем Кароль ІІ.

У 1940 році - у 19 річному віці - Міхай І вдруге зішов на престол, але був приречений на роль маріонетки прем'єр-міністра та диктатора Іона Антонеску, фактично не маючи жодних повноважень. У цей час Румунія була в складі гітлерівської коаліції.

Коли радянські війська наблизилися до кордону Румунії, Міхай у серпні 1944 року разом із антифашистською опозицією наказав заарештувати Антонеску та пронімецьких генералів і оголосив війну Третьому Рейху. У Бухарест після цього зайшли радянські війська, а румунська армія разом із радянською билася проти гітлерівців спочатку в Угорщині, а потім в Австрії.

6 липня 1945 Міхай був нагороджений радянським орденом "Перемога" за вивід Румунії з табору союзників Німеччини, що прискорило розгром гітлерівської коаліції. Він отримав цю нагороду третім з іноземців - після президента США Двайта Ейзенхауера та британського фельдмаршала Бернарда Лоу Монтгомері.

У грудні 1947 року підтримуваний Москвою комуністичний уряд скасував монархію і Міхай був змушений емігрувати. Він залишив престол останнім із монархів східноєвропейських держав і оселився у Швейцарії, де одружився з принцесою Анною Бурбон-Пармською, від якої мав 5 дочок.

Міхай захопився авіацією, пілотував комерційні літаки та працював у авіаційній компанії.

Повалення соціалістичної влади у Румунії дало можливість Міхаю повернутися Міхая на батьківщину - він вперше приїхав туди в 1992 році дуже ненадовго і з великою кількістю обмежень, оскільки республіканський уряд побоювався перевороту на його користь.

У 1997 році Міхай одноосібно змінив законодавство румунського королівського дому, допустивши жінок до престолонаслідування, та  проголосив старшу дочку Маргариту кронпринцесою Румунії.

У день свого 90-річчя і 2011 році він виступив з промовою у парламенті Румунії. У 2016 році у монарха діагностували хронічну лейкемію - рак крові.