Бойовики "ДНР" обстріляли сили АТО хімічною зброєю - фосфорна міна горіла ще 2 дні

Терористи "ДНР" обстріляли українських військових із застосуванням фосфорних боєприпасів

Про це повідомляє Військове телебачення України. 

"Це фрагменти фософорної міни, яка прилетіла до нас із боку бойовиків "ДНР". Два дні горіла, на третій загасили. Показували контролюючим органам, усі сказали, що це фосфорна міна, заборонена всіма конвенціями. Воронка невелика, але якщо така міна потрапить у бліндаж, - печалька", - розповів військовослужбовець Микита.

Міну випустили по захисниках Новоселівки Донецької області. Загалом під час обстрілу бойовики випустили 18 мін, фосфорною була одна з них.

На щастя, мина не влучила в бліндаж і ніхто з бійців не постраждав.

Білий фосфор горить із температурою  до 1300 °C, його важко загасити. Горіння супроводжується великою кількістю отруйного диму та триває довго - поки весь фосфор не згорить, або не закінчиться кисень. Використання фосфору призводить до пожеж. Потрапляючи на тіло людини, фосфор викликає тяжкі опіки та є отруйним - смертальна доза складає 0,05-0,15 грама. Гостре отруєння виникає від вдихання випарувань фосфору або потрапляння його до шлунку.

Використання фосфорних боєприпасів заборонене (в разі небезпеки для цивільних) Протоколами 1977 року до Женевської конвенції про захист жертв війни та Протоколом ІІІ до Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію.