До Держдуми Росії більше не пускають українські та інші ЗМІ, яких вважають "іноземними агентами"

Депутати Державної думи проголосували за проект постанови, який забороняє співробітникам ЗМІ зі статусом іноземного агента доступ в приміщення нижньої палати Федеральних Зборів

Про це повідомляє російське інформагенство "Москва".

За даними кореспондента "Справжнього часу", за рішення проголосували всі члени Держдуми крім одного.

У документі прийняте рішення називається "захистом демократичних цінностей" і "симетричною мірою" на рішення Конгресу США: в кінці листопада американський парламент позбавив акредитації телеканал RT, який за два тижні до цього зареєстрували як іноземного агента.

Закон про ЗМІ іноземних агентів вступив в силу 25 листопада. Він з'явився як відповідь на те, що американський підрозділ телеканалу RT зареєстрували в США як іноземного агента. Спочатку в Раді Федерації просто пропонували зрівняти кількість американських ЗМІ в Росії з числом російських, які працюють у США, заборонивши, зокрема, "Голос Америки" та телеканал CNN.

Проте згодом там передумали, і повідомили, що американський телеканал CNN продовжить роботу на території Росії. Врешті в Держдумі вирішили не обмежуватись лише американськими ЗМІ, а спіймати "більше зайців" одразу, ввівши вищезазначений законопроект.

5 грудня Мін'юст назвав перші дев'ять видань, які потрапили під визначення "іноземного агента" : "Голос Америки", "Радіо Свобода", "Теперішній час", "фактографію", "Сибір.Реаліі", "Idel.Реаліі", "Кавказ.Реаліі" , "Крим.Реаліі" і татаро-башкирська служба "Радіо Свобода".

Хто такі "іноземні агенти" в Росії

У законі про "іноземних агентів" йдеться про ті некомерційні організації, які фінансуються іноземними державами, міжнародними й іноземними організаціями, а також іноземцями й особами без громадянства. Під дію закону не підпадають відкриті акціонерні товариства, в яких бере участь держава, а також їхні дочірні компанії.

Згідно із законом, "іноземними агентами" є ті організації, що беруть участь у політичній діяльності в Росії, зокрема й "в інтересах іноземних джерел". Політичною діяльністю вважається організація й проведення політичних акцій, що спрямовані на зміну державної політики або формування громадської думки у відповідному руслі.

Отже, згідно з нововведеннями, влада зможе оголошувати іноземними агентами ті ЗМІ, які перебувають за кордоном і фінансуються з зарубіжних джерел. Видання зобов'яжуть щоквартально звітувати про роботу, доходи та витрати. У таких ЗМІ також необхідно маркувати матеріали позначкою про те, що автор - іноземний агент.