Умеров і Чийгоз позиватимуться проти адміністрації Путіна: хочуть знати, чому їх помилували

Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз готують судові позови проти адміністрації президента Росії Володимира Путіна з вимогою розсекретити укази про їхні помилування та пояснити, чому їх силоміць вивезли з Криму

Про це повідомив у Facebook адвокат Микола Полозов.

"Після стрімкої "депортації" за межі Криму Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, коли їх в режимі спецоперації посадили на літак і через Анапу відправили в Анкару, з'ясувалося, що жодних документів про їхнє переміщення російська влада їм не видала. Єдиний документ, який видали Ахтему Чийгоз в СІЗО - довідка про звільнення. Ільмі Умеров взагалі опинився за межами Криму без жодних підтверджуючих документів. За паперами, де-юре, Чийгоз і Умеров все ще в Криму", - написав Полозов.

Адвокат зазначив, що єдиною задокументованою згадкою на причини вивезення українців із Криму виявилося посилання у довідці про звільнення Ахтема Чийгоза на указ президента Росії про помилування №515 від 24 жовтня 2017 року. Полозов і адвокат Едем Семедляеєв спрямували адвокатські запити в адміністрацію Путіна про надання відомостей щодо відповідних указів президента Росії, проте в Кремлі відповіли, що ця інформація засекречена.

"Обидва укази про помилування Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова були засекречені, що позбавляє їх права на реалізацію своїх прав, у тому числі на повернення додому в Крим. У зв'язку з цим найближчим часом Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров подадуть позови до адміністрації президента Росії з вимогою розсекретити нормативні акти, які безпосередньо зачіпають їх права і свободи. Представляти їх у московському суді буду я. Ми вимагатимемо чіткої відповіді, на якій підставі Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров були вивезені з Криму", - наголосив Полозов.

Читайте також: 8 років за мітинг в Криму.  Історія заступника голови кримських татар Ахтема Чийгоза