У Мін'юсті розповіли, як НАБУ незаконно їх обшукало

У Міністерстві юстиції розповіли деталі про обшуки представників Національного антикорупційного бюро в їхній будівлі

Про це під час брифінгу заявила перша заступниця міністра юстицій Наталія Бернацька, повідомляє Еспресо.TV.

Вона підтвердила, що сьогодні о 7:15 до будівлі міністерства прибули представники НАБУ, які так і представилися охоронцям. Останні просили, щоб слідчі прийшли для обшуку о 9 ранку, коли працівники міністерства прийдуть на работу, однак представники Бюро не реагували.  

Вони зайшли в офіс, вилучили ключі у прибиральниці та почали обшуки. О 8:30 до міністерства почали приходити співробітники. Вони намагалися через закриті двері дізнатися, на якій підставі будівлю обшукують.  

Попри це, представники Бюро на це не реагували і взагалі вийшли з будівлі через чорний хід. На столі залишили протокол обшуку, який, за словами Бернацької, є незаконним. 

"Обшук було проведено без ухвали суду - це взагалі правове свавілля, якого ми з 90-х років не бачили. Обшук було проведено без адвоката, без будь-якої відео- аудіофіксації, яка повинна бути прикладена до протоколу обшуку. Ми не знаємо, які документи було викрадено, сфальшовано, підкинуто, або що там відбувалося півтори години з прибиральницею, яка дуже залякана: їй сказали, що будуть її викликати на допити НАБУ", - наголосила Бернацька.

Після цього обшуки також відбулися у співробітниці-керівника секретаріату урядового уповноваженого, який представляє Україну в Євросоюзі. Там ухвала суду була, однак обшук почався без адвокатів, яких члени НАБУ не хотіли пускати.