Як законопроект "Купуй українське" погіршить життя самих вітчизняних виробників. Пояснення віце-прем'єра

Ухвалений у першому читанні законопроект "Купуй українське, плати українцям" значно ускладнить життя для вітчизняних виробників

Про це на своїй сторінці у Facebook написала віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зауважила, що ухвалений нардепами у першому читанні законопроект №7206 є неприйнятним, бо у ньому немає нічого, крім "голого популізму і цілковитої зневаги до міжнародних зобов'язань".

Віце-прем'єр підтвердила: проект закону дійсно порушує Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом, а також наші зобов'язання в рамках Світової організації торгівлі. 

"Законопроект суперечить положенням Угоди в розділі "Державні закупівлі" щодо принципу недискримінації між іноземними та вітчизняними економічними операторами в торгівлі товарами і послугами у сфері державних закупівель", - наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: "Купуй українське". Чому підтримка національного виробника - не завжди добре

За її словами, остаточне ухвалення документа покаже, що Україна не здатна розвивати бізнес у цивілізований недискримінаційний спосіб.

Понад те, найбільше шкоди такі законодавчі ініціативи завдадуть саме українцям.

"Він суттєво ускладнює для українських виробників участь у системі державних закупівель, пропонуючи якийсь нескінченний додатковий перелік підтверджуючих документів-довідок для участі в тендерах. Він спотворить систему електронних державних закупівель ProZorro", - пояснила Климпуш-Цинцадзе.

На її переконання, це поверне країну у часи непрозорих схем: багатіти будуть "свої" постачальники, а з держбюджету витрачатимуть додаткові гроші, які надходять від платників податків.

"Остаточне ухвалення №7206 створить передумови для дзеркальних захисних обмежень від ЄС для українських товарів і послуг, що вдарить по українським експортерам", - підсумувала Климпуш-Цинцадзе.