Російська державна компанія відмовляється керувати електромережами Криму через санкції

Російський державний оператор "Россети" відмовляється заходити в окупований Крим і контролювати електромережі, побоюючись потрапити під міжнародні санкції

Про це повідомляє "Коммерсантъ" із посиланням на джерела в російському Міненерго.

Спочатку росіяни планували, що державний холдинг може стати ключовим акціонером створюваного акціонерного товариства "Крименерго", але наразі в Міненерго Росії обговорюють інший склад акціонерів - із Росмайна та регіональних і федеральних органів влади, але вже без участі "Россетей". Поки що призупинене входження "Россетей" у інший кримський актив - "Севастопольенерго". Юристи вважають, що ризики щодо постачання обладнання та заморожування рахунків у іноземних банках для "Россетей" дійсно великі.

Зараз електромережами на окупованому півострові керує російське державне унітарне підприємство "Крименерго" (належить Мінпаливенерго Криму). В перспективі його об'єднають з новоствореним АТ.

ДУП "Крименерго" було створено в квітні 2014 року. Наразі воно обслуговує близько 800 тис. побутових споживачів і 23 тис. юридичних осіб. На його балансі 15 підстанцій 220-330 кВ, 75 підстанцій 110 кВ, 32,9 тис. км електроліній.