Українці зможуть спостерігати останній за рік зорепад

Метеорний потік Гемініди - яскравий зорепад, який буде останнім цьогоріч, в Україні можна буде побачити у ніч з 13 на 14 грудня

Про це пише агентство NASA.

Зорепад можна побачити вночі до та після піку (14 грудня), та вони з'являтимуться рідше. Найбільша частина метеорів пролетить з 00:00 до 04:00: вони "падатимуть" зі швидкістю один метеор на годину. Спостерігати за ними можна буде неозброєним оком з будь-якої точки планети. За даними NASA, над Північною півкулею "зірок впаде" більше, ніж над Південною.

Щоб побачити більше метеорів, вчені радять поїхати за місто, де буде менше яскравих вогнів, та у перші кілька хвилин сконцентруватися на небі, щоб очі звикли до нього. У NASA також додали, що не всі метеори, які падатимуть, обов'язково із потоку Гемініди.

"Коли ви побачите метеор, спробуйте прослідкувати, де він "зникне". Якщо виявиться, що він долетів до сузір'я Близнюків, є шанс, що ви бачили метеор саме з потоку Гемініди", - кажуть дослідники.

Гемініди — один з найпотужніших метеорних потоків. Його відкрили наприкінці XIX століття. У пік своєї активності можна спостерігати близько 100 метеорів на годину. У 2011 році він перевершив себе: тоді на годину можна було спостерігати удвічі більше метеорів.