Вчені виявили унікальний вид динозаврів із лебединими шиями

Палеонтологи вивчають кістки стародавньої пернатої істоти, яка може бути досі невідомим видом хижих водоплавних динозаврів

Про це йдеться у статті наукового видання "Nature".

Новий вид, який отримав назву Halszkaraptor escuilliei, був знайдений на півдні Монголії і кілька років перебував у приватній колекції, поки не потрапив до торговця скам'янілостями Франсуа Есквільє.

Він ідентифікував його як новий вид і передав палеонтологам. Назву роду дано на честь польської дослідниці Хальшки Осмульської, а видову назву - на честь Есквільє.

Детальний аналіз решток істоти допоміг встановити, що верхні кінцівки динозавра схожі за будовою з кінцівками сучасних пінгвінів, а видовжена шия нагадує лебедя.

За оцінками вчених, його представники населяли Землю понад 75 млн років тому та могли легко переміщався як по воді, так й на поверхні.

Науковці переконані, що на відміну від більшості хижих динозаврів, цей різновид харчувався переважно рибою, ракоподібними, дрібними рептиліями і ссавцями.

"Це перший динозавр, який вів спосіб життя, схожий зі способом життя водоплавних птахів", — зазначають учені.

Завдяки комп'ютерному моделюванню вчені з'ясували, що астероїд, який викликав вимирання динозаврів, заповнив атмосферу сіркою і вуглекислим газом.

Французькі і бельгійські вчені виявили новий вид динозаврів, в яких були масивні щелепи, схожі на ножиці.

Вчені виявили в колекції музею в німецькому Ганновері найбільшу серед відомих на даний момент викопну морську рептилію

У Чилі дослідили рештки "динозавра-Франкенштейна", який складається з частин тіла непов'язаних між собою видів.