В Загребі вшанували пам'ять генерала, який випив отруту, щоб не йти під трибунал

У столиці Хорватії в понеділок відбулася церемонія вшанування пам'яті хорватського генерала Слободана Праляка, який вчинив самогубство, випивши отруту на засіданні суду в Гаазі

Про це повідомляє Balkan Insight.

Церемонія відбувалася у концертній залі імені Ватрослава Лисинського у Загребі. На ній були присутні кілька тисяч людей, включаючи двох хорватських міністрів, депутатів, генералів.

Вшанувати пам'ять генерала, якого багато хто в Хорватії вважає героєм, приїхали міністр оборони Дамір Крстічевич та міністр у справах сім'ї, ветеранів та солідарності Томо Медвед.

У церемонії взяли участь декілька правих політиків і низка колишніх впливових чиновників - переважно з колишнього правлячого Хорватського демократичного союзу, а також багато генералів та інших офіцерів війни 1990-х років.

Читайте також: Випив отрути в Гаагському трибуналі і помер. Історія хорватського генерала, якого не встигли посадити на 20 років

Багато хто у виступах повторив останні слова Праляка у суді: "Слободан Праляк не є військовим злочинцем. З обуренням я відкидаю ваш вирок".

Нагадаємо, під час розгляду апеляційної скарги в Гаазі один з шести засуджених за воєнні злочини у Боснії, хорватський генерал Слободан Праляк оголосив, що випив отруту під час зачитування вироку.

Перш ніж перехилити чарку, він сказав, що "Праляк не воєнний злочинець", і відмовився приймати вирок. Через деякий час Праляк помер у лікарні.

У 2013 році Міжнародний трибунал з воєнних злочинів у колишній Югославії засудив Праляка на 20 років позбавлення волі за воєнні злочини під час хорватсько-боснійського конфлікту 1992-94 років.

Генерала визнали винним у примусовому виселенні, депортації та переміщенні до концентраційних таборів боснійських мусульман у близько 30 муніципалітетах Боснії і Герцеговини. Окрім того, йому ставлять у провину підрив мосту XVI століття у місті Мостар - пам'ятки архітектури боснійців.