Вчені знайшли останки пасажирів корабля, який затонув 400 років тому

Група учених з Австралії та Нідерландів знайшла на острові Бикон, розташованому недалеко від західного узбережжя Австралії, братську могилу п'яти людей

Останки належать пасажирам корабля, який майже 400 років тому затонув біля берегів острова, повідомляє університет Західної Австралії.

У 1629 році торгове судно "Батавія", що відхилилося від курсу після захоплення управління шкіпером, потерпіло крах у острова Бикон в 60 км від західного узбережжя Австралії. Частина екіпажа відправилася за підмогою, більшість пасажирів, що вижили, залишилися на острові.

Один з членів експедиції, купець Корнелісзон, вирішив встановити на острові свої порядки. За наказом Корнелісзона його прибічники убили не менше 110 чоловіків, жінок і дітей. Тих, що вижили, він відправив на сусідній острів шукати прісну воду з розрахунку на те, що вони не зможуть повернутися і загинуть. Проте солдати знайшли і воду, і їжу, змогли виготовити зброю і побудувати укріплення.

Коли на острові, де залишився Корнелісзон, закінчилися припаси, бунтівники вирішили напасти на солдатів і заволодіти їх ресурсами. Проте солдати мали хорошу бойову підготовку і добре харчувалися і змогли протистояти ослабленим бунтівникам. Під час облоги острова прибув корабель, який повинен був забрати тих, що вижили. Солдатам вдалося дістатися до нього першими і розповісти про все.

За підтримки екіпажа вони впоралися з людьми Корнелісзона. Місце катастрофи корабля було знайдене тільки в 1963 році, довколишні території вивчаються досі.

"Знахідка виглядає швидше як ретельне і зроблене з повагою поховання, ніж як спроба спішно позбавитися від тіл жертв, - відмічає член команди Алістер Патерсон. - Можливо, ці люди загинули після корабельного краху, але до початку масових вбивств".

Також ізотопний аналіз показав, що усі вони були родом не з Голландії, але, очевидно, приїхали туди, щоб опинитися на кораблях Ост-Індської компанії.